Connect with us

Sarcina

Sfaturi practice pentru un somn liniştit în timpul sarcinii

Published

on

Sfaturi practice pentru un somn liniştit în timpul sarcinii

Chiar dacă nu ai avut probleme cu somnul în general, este probabil să începi să ai un somn dificil în timpul sarcinii. Uneori nu te simţi confortabil, mai ales în primul şi în al treilea trimestru de sarcină.
Dacă ai citit deja regulile de bază, pentru un somn bun, în sarcină, dar ai nevoie de mai mult sprijin, iată câteva sugestii pentru obţinerea acelui somn bun după care tânjeşti.

Foloseşte perne pentru o poziţie mai bună în timpul somnului
Suport pentru spate şi burtă
Folosirea pernelor ca suport poate însemna diferenţa dintre o noapte lipsită de somn şi una liniştită. A-ţi aşeza o pernă, între genunchii îndoiţi, îţi oferă suport în partea inferioară a spatelui şi îţi face mai confortabilă poziţia recomandată de dormit pe laterală. O pernă, aşezată în spatele tău, te ajută, de asemenea, să menţii o poziţie laterală confortabilă în timp ce dormi.
Poţi experimenta cu perne obişnuite sau perne special concepute pentru utilizare în timpul sarcinii, pe care le poţi găsi online sau în magazinele cu articole de maternitate. Vei găsi perne pentru gravide, în forma literei C sau U, care îţi sprijină burta atunci când eşti întinsă pe o parte sau care îţi oferă sprijin într-o poziţie semi-înclinată.
Pentru arsuri la stomac
Dacă suferi de arsuri la stomac, experimentează cu o pernă suplimentară pentru a-ţi ţine capul ridicat în timpul somnului. Unele viitoare mămici îşi găsesc confortul după ce ridică capul patului – de exemplu prin aşezarea unei perne sub capul saltelei.
Pentru dureri la şolduri
O pernă, din spumă, sub forma unui cofraj de ouă, aşezată pe saltea, te poate ajuta să dormi mai confortabil, dacă te dor şoldurile, atunci când te întinzi pe o parte.

Citeste si despre Reguli de bază pentru un somn bun în sarcină

Atenţie la mâncare şi băutură 
Ce mânânci – şi când mănânci – poate afecta calitatea somnului. Iata cateva recomandari legate de obiceiurile alimentare din timpul sarcinii care pot afecta modul in care te odihnesti. 
Laptele cald
A bea un pahar de lapte cald înainte de culcare este un mod bun pentru a avea un somn liniştit. Mulţi experţi cred că aminoacidul L-triptofan (găsit în lapte şi în alte alimente, cum ar fi curcanul şi ouăle) îţi face pleoapele să se simtă grele prin creşterea nivelului unei substanţe chimice din creier numită serotonină.
Alte studii sugerează că efectele laptelui cald, de inducere a somnului, sunt doar în capul tău. Dar dacă asta te ajută, contează cu adevărat?
Atenţie: Nu este recomandat să iei suplimente de triptofan, nu sunt sigure în timpul sarcinii.
Gustări bogate în proteine
Dacă visele rele, durerile de cap sau transpiraţia corporală în exces, îţi deranjează somnul, ai putea suferi de scăderea nivelului de zahăr din sânge. Încearcă o gustare bogată în proteine, cu o oră înainte de somn, pentru a-ţi menţine  glicemia în timpul nopţii. Alegeri bune de proteine includ un ou, unt de arahide sau o felie de curcan.
Greaţa poate lovi un stomac gol. Dieteticianul Bridget Swinney, autor al cărții Eating Expectantly, îţi recomandă să mănânci o gustare uşoară, care conţine carbohidraţi şi proteine, înainte de culcare.  Cerealele cu conţinut bogat în proteine cu lapte, o jumătate de sandwich cu lapte sau un smoothie bogat în proteine, toate sunt alegeri bune.
În acelaşi timp, este o idee bună să păstrezi o gustare uscată şi crocantă – cum ar fi biscuiţi, covrigi sau prăjituri de orez – lângă pat, în caz că te trezeşti şi ai acea senzaţie de greaţă.
Dacă suferi de indigestie sau de arsuri la stomac, încearcă să eviţi mesele mari la sfârşitul zilei. Dacă mergi la somn cu un stomac plin, durerile de stomac și arsurile se pot inrăutăți.

Citeste si despre 6 pași spre o sarcină fără probleme

Atenţie la medicamintele folosite pentru insomnie
În mod ideal, vei putea să eviţi toate medicamentele (inclusiv remediile pe bază de plante) pe toată durata sarcinii. Majoritatea medicamentelor de pe piaţă nu au fost testate pe femeile însărcinate şi de aceea poate fi greu de cunoscut efectul pe care-l pot avea asupra bebeluşului tău.
Dacă ai o problemă legată de somn sau o tulburare severă, medicul este cel care îţi poate recomanda o rețetă pentru un medicament care poate fi utilizat în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină.
Este important să nu iei niciodată medicamente în timpul sarcinii fără să îți consulți întâi medicul obstetrician.
Medicamente fără prescripţie medicală
Întreabă-ţi medicul care sunt medicamentele fără prescripţie medicală pe care le poţi lua în siguranţă. Antihistaminicele precum clorhidratul de difenhidramină și doxialamina sunt uneori folosite ca ajutoare pentru a dormi fiindcă somnolenţa este un efect secundar.
Alte reacţii adverse posibile includ tulburări de vigilenţă şi ameţeală, astfel încât nu trebuie să conduci maşina sau să operezi alte utilaje, după ce ai luat oricare dintre aceste medicamente. Şi, din nou, consultă-te cu medicul tău înainte de a lua orice medicament în timp ce eşti însărcinată.
Medicamente cu prescripţie pentru insmonie
Dacă suferi de insomnie sau anxietate severă, medicul îţi poate recomanda o medicaţie pentru somn pe bază de prescripţie medicală. Nu conduce niciodată vehicule şi nu utiliza utilaje după ce ai luat un medicament care te ajută să dormi.

Citeste si despre Crampele musculare din timpul sarcinii

Source link

Sarcina

Naștere la Maternitatea Sf. Apostol Andrei din Galați. „Există în maternități și îngeri în halate albe, nu doar medici care și-au uitat jurământul”

Published

on

Naștere la Maternitatea Sf. Apostol Andrei din Galați. „Există în maternități și îngeri în halate albe, nu doar medici care și-au uitat jurământul”

Cititoarea noastră Larisa ne-a scris experiența ei de naștere la Maternitatea Sf. Apostol din Galați, dorind să le încurajeze pe gravidele cărora le e teamă de nașterea în sine și de atitutudinea personalului medical. Larisa a născut de două ori prematur, la aceeași maternitate, cu același medic, și de fiecare dată a avut parte de sprijin și încurajare. Deși prima naștere a fost una grea, cu o serie de complicații,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Published

on

Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Cititoarea noastră Silvia, de 38 de ani, este mama a trei copii, doi născuți în România, natural, și unul în Irlanda, prin naștere cu vacuum. Din cauza diabetului gestațional făcut în sarcină, Silviei i s-a indus travaliul înainte de termen. Copilul a avut aproape 3,700 kg, mamei i s-a făcut epiziotomie, iar medicii au fost nevoiți să recurgă la vacuum (aplicarea unui dispozitiv, asemănător unei ventuze, pe capul…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Published

on

Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Probabil ai auzit vorbindu-se în sarcină despre dopul gelatinos. Acesta este ca o formațiune mai mucoidă (consistența unei gelatine, de aici și numele), de culoare alb-rozalie, care are rolul de strat protector la intrarea în colul uterin în timpul sarcinii. Află aici ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină. 
Dopul gelatinos ajută la prevenirea pătrunderii în uter a bacteriilor și altor microorganisme dăunătoare, care ar putea să provoace infecții…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com