Connect with us

Psihologie

Sindromul copilului bogat: o boală apărută numai din cauza părinților

Published

on

Sindromul copilului bogat: o boală apărută numai din cauza părinților


Atunci când vorbim de sindromul copilului bogat nu o spunem în sens metaforic. Este vorba de o tulburare reală, rezultatul exceselor materiale la care este supus copilul. În plus, acest sindrom nu afectează, neapărat, numai copiii din familii foarte bogate. Poate să apară, la fel de bine și la copiii crescuți în familii cu o situație economică medie. Practic, sindromul copilului bogat nu este o condiție asociată cu o anumită clasă socială, ci cu un anumit stil de parenting.

Ce este sindromul copilului bogat
Sindromul copilului bogat este definit ca un set de tulburări emoționale și comportamentale ce apar la copilul care crește în familii în care compensarea materială ține loc de atenție, timp sau afecțiune. Nu numai că părinții oferă copilului orice își dorește din punct de vedere material și financiar, dar tot ceea ce-i dăruiesc este în exces, fie că este vorba de bani, obiecte, privilegii sau acces la diferite experiențe educaționale sau de divertisment.
Majoritatea acestor părinți își petrec o mare parte din timp muncind să ofere copiilor o viață de confort și satisfacții materiale. Ei presupun din start că un copil își dorește lucruri scumpe și tot felul de oportunități la care să aibă acces. Pentru acești părinți, cu cât mai multe lucruri are un copil, cu atât este mai fericit, Suferința este asociată, în concepția lor, cu lipsurile materiale sau cu dorințele neîmplinite.
Copiii crescuți în astfel de condiții ajung să prezinte adesea un comportament marcat de răsfăț și pretenții exagerate, considerându-se îndreptățiți să primească orice vor. Ei nu îi roagă pe părinți să le ia anumite lucruri, ci comandă. Având tot ce-și doresc,imediat ce solicită ceva, astfel de copii sunt adesea leneși, cu o motivație scăzută și o toleranță redusă la frunstrare. Capacitatea lor de control emoțional este diminuată, astfel încât se manifestă cu furie și agresivitate atunci când dorințele nu le sunt îndeplinite.
O altă caracteristică a acestui tip deficitar de parenting este faptul că părinții au așteptări exagerate de la copii. Ei vor să se asigure că odraslele lor vor avea numai succese, că vor fi deasupra oamenilor de rând și vor ocupa posturi de conducere și poziții sociale superioare. Acesta este unul dintre motivele pentru care îi presează pe cei mici să facă din ce în ce mai multe cursuri și activități extracurriculare. Acești părinți nu permit copiillor să facă lucruri care îi pasionează sau pentru care au înclinație, ori să se dezvolte în mod natural. Încă din primii ani de viață îi modelează să fie competitivi, să caute să se impună, să devină lideri și să se pregătească pentru meseriile cele mai bănoase și cu cea mai mare trecere în societate,
Consecințe ale sindromului copilului bogat

Copiii care au acest sindrom suferă modificări profunde ale personalității lor, iar atunci când cresc manifestă o serie de simptome precum:
Stimă de sine scăzută. Acești copii nu reușesc să-și dezvolte potențialul, deoarece li se oferă întotdeauna totul, fără a fi nevoie să facă nimic sau să depună eforturi.
 Management emoțional slab. Copiii cu acest sindrom nu știu să se descurce cu propriile emoții, pentru că le-au lipsit comunicarea și îndrumarea părintească. Nimeni nu le-a spus ce să facă atunci când sunt tristi, supărați sau fericiți, așa că nu au cele mai elementare instrumente de gestionare emoțională.
Toleranță foarte scăzută la frustrare. Sunt copii care nu pot să accepte faptul că există momente în care nu obții ceea ce dorești și că lucrurile nu merg întotdeauna așa cum vrei tu.
Agresivitate. Mulți dintre copiii crescuți în medii cu excese materiale prezintă niveluri ridicate de agresivitate și pot avea probleme de comportament în mediul școlar, familial și social.
Consum de alcool și droguri. Un procent ridicat de adolescenți crescuți în aceste contexte au probleme cu alcoolul sau cu consumul de droguri.
Performanță academică scăzută. Mulți copii foarte răsfățați au performanțe școlare slabe, deoarece au o motivație redusă și nu-și fixează obiective pentru viitor, dat fiind că primesc tot ce au nevoie de la părinți.
Părinții sunt responsabili pentru instalarea acestui sindrom la copii
În cele mai multe cazuri, responsabilitatea pentru dezvoltarea sindromului copilului bogat revine părinților. Aceștia au o atitudine de luptă și competiție, dublată de consumerism, caracteristică societății în ansamblul ei. De aceea, le oferă copiilor numeroase jucării, cele mai noi telefoane mobile și haine de firmă de care nu au nevoie cu adevărat.
De multe ori, părinții încearcă să compenseze timpul pe care nu-l pot dedica copilului lor prin lucrurile materiale pe care i le asigură acestuia. Dar aceasta este o greșeală foarte gravă, ce poate avea consecințe nefaste pentru copil.
Ceea ce agravează și mai tare consecințele acestui tip de parenting este faptul că mulți dintre părinți sunt foarte permisivi cu copiii, ceea ce face ca aceștia să fie greu adaptabili, să nu respecte regulile și nici persoanele cu care vin în contact.
Ralph Minear, profesor de pediatrie la Universitatea Harvard, le oferă părinților un set de întrebări de autoevaluare, pentru a vedea dacă nu cumva promovează un tip de parenting ce încurajează sindromul copilului bogat:
– Cumpărați adesea cadouri scumpe copilului, chiar și atunci când nu este o ocazie specială?
– Cheltuiți excesiv pentru satisfacerea capriciilor copilului?
– Copilul are voie să stea mai mult de două ore pe zi la televizor sau pe computer?
– Este înscris la activități extracurriculare fără ca el să ceară acest lucru?
– Vă răsplătiți copilul cu bani sau cadouri atunci când face o faptă bună?
– Copilul se plânge frecvent de plictiseală? Nu știe să se distreze, chiar și într-o cameră plină de jucării?
Dacă părinții răspund “Da” la mai multe dintre aceste întrebări, sunt șanse mari ca odraslele lor să dezvolte sindromul copilului bogat.
Părinții compensează faptul că nu acordă suficient timp copiilor oferindu-le prea multă libertate, făcând regulile prea flexibile și înconjurându-i în mod exagerat cu lucruri materiale.
Ce se poate face pentru a evita sindromul de copil bogat?

Există câteva lucruri pe care părintele trebuie să le ofere copilului și care sunt mult mai importante ca bunurile materiale:
Timp de calitate petrecut împreună. Timpul pe care îl petrecem cu copiii este secretul fericirii lor, nu bunurile materiale excesive. Părinții trebuie să învețe să-și echilibreze viața profesională cu cea familială, să petreacă un timp de calitate cu copii, ascultându-i, jucându-se cu ei sau ajutându-i cu temele.
Limite și reguli consecvente. Copiii au nevoie de limite și reguli care să îi ajute să facă diferența între ceea ce este bine pentru ei și ceea ce nu le este folositor. Nu este nevoie să fii un părinte autoritar; dar cu siguranță că nici atunci când ești prea permisiv nu îți ajuți, cu adevărat, copiii.
Recompense corecte. Trebuie să învățăm copiii că efortul este el care este recompensat, nu numai rezultatele. Nu exagerați cu recompensele, ci stabiliți o perioadă mai îndelungată după care să răsplătiți copilul, după ce a atins un obiectiv mai important. . Aveți grijă ca această recompensă să fie potrivită pentru vârsta lor și să nu fie excesivă. .
Afecțiune și atenție. Mai presus de toate, copiii vor să fie iubiți. Prezența părinților le oferă încredere și un sentiment de bunăstare care este de neînlocuit.
Surse: https://exploringyourmind.com; https://youaremom.com; https://www.wikye.com

Source link

Psihologie

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

Published

on

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

În plus, Ela a pregătit un tort imens, de doi metri înălțime, pe care îl va împărți cu toți invitații. Nicholas va fi și el prezent la eveniment, mai ales că micuțul este adorat de cei care îi urmăresc paginile de socializare ale mamei lui.
„Nicholas a împlinit de curând un anișor, însă am amânat petrecerea aniversară pentru începutul lunii noiembrie, pentru ca să îl sărbătorim într-un alt mod. Am pregătit un eveniment foarte frumos, sâmbăta aceasta, de la ora 16.
Ne vom întâlni în Promenada Mall cu mămicile și copiii care ne urmăresc online și care ne-au spus de atâtea ori că vor să ne cunoască personal. Acolo le voi prezenta și noua mea carte, ‚12 luni fără griji’, pe care am scris-o despre primul an de maternitate cu Nicholas. Vor fi și vedete cunoscute alături de copiii lor, vom avea tombole cu premii, cadouri, dar și un tort imens, de doi metri, ca să ajungă pentru toți invitații. Abia aștept să îl sărbătorim pe Nicholas!”, declară Ela Crăciun.

Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole:
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Credit foto: Little Sunshine Studio

Source link

Continue Reading

Psihologie

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

Published

on

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi normal. Din acest motiv ajung deseori să li se adreseze pe un ton care depășește nivelul lor de dezvoltare. Află aici și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci.
Uneori te poți simți copleșit când vine vorba de calmarea copilului tău. Există o mulțime de recomandări și informații despre ce ar trebui să faci încât este ușor să te simți confuz și nesigur pe propriile tale abilități de părinte. Nu există un regulament universal valabil pentru a fi părinte. Iar singurul expert cu adevărat în creșterea copilului tău ești…chiar tu. Poate fi dificil să ai încredere în instinctul de părinte când copilul tău are o criză de tantrum în mijlocul magazinului. Dar, o parte din transformarea ta în cea mai bună versiune posibilă de părinte este să începi să dezvolți abilități de parenting care combină intuiția, punctele tale forte și valorile tale principale. În acest timp vei ajunge să încerci unele metode care vor funcționa, dar și să le abandonezi pe cele care nu oferă niciun rezultat. Iar pe parcurs vei înțelege ce funcționează cel mai bine pentru familia ta. O parte din descoperirea soluției care funcționează pentru tine este să înveți ce să nu faci când încerci să calmezi o criză de furie a unui copil. Se poate dovedi confuz deoarece o mare parte din sfaturile de parenting se bazează pe ce ar trebui să faci. Află în continuare mai multe.

Source link

Continue Reading

Psihologie

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie

Published

on

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie


Un băieţel din statul american Michigan, Michael, are 5 ani şi recent s-a aflat alături de părinţii săi adoptivi la procesul prin care adopţia sa se finaliza. Dave Eaten şi Andrea Melvin au hotărât să-l adopte pe Michael acum 1 an.

Ziua în care s-a luat hotărârea definitivă în privinţa adoptării lui Michael a fost o zi specială în cadrul. Judecătoriei din Kent, Michigan, fiind cea de-a 23-a ediţie anuală a Zilei Adopţiilor. El a fost cel de-al 36-lea copil adoptat oficial în acea zi, dintr-un total de 37.
Colegii de grădiniţă ai lui Michael au fost primiţi în sala tribunalului, chiar judecătoarea urându-le bun venit. A fost păstrată liniştea deplină când băiatul de 5 ani le-a spus judecătorilor cât de mult îşi iubeşte părinţii.
La un moment dat, copiii au fost rugaţi să se prezinte şi fiecare  a spus ce înseamnă Michael pentru el. De exemplu, unul dintre ei a mărturisit: „Michael este cel mai bun prieten al meu!”.
În timpul discursului lui Michael, copiii stăteau în spatele sălii şi ţineau în mână inimioare de hârtie pe băţ.
Profesoara care i-a însoţit pe elevi a menţionat şi ea că  toţi ţin foarte mult la Michael, că sunt o adevărată familie la grădiniţă, în timp ce Michael însuşi a explicat motivul pentru care a ţinut ca şi ei să-i fie alături în acea zi importantă: „Ştiţi, clasa este pentru mine ca o familie”.
După ce a ieşit din tribunal, Michael a declarat: „Îmi iubesc tatăl!”
Imaginea cu Michael şi cu colegii lui a strâns peste 100.000 de distribuiri pe reţelele de socializare.
Surse: bbc.com, breitbart.com, facebook.com

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare