Connect with us

Copilul tau

Vaccinarea copiilor în 2020. Ce imunizări se fac gratuit

Published

on

Vaccinarea copiilor în 2020 va fi asemănătoare cu cea din 2019, atât în ceea ce privește schema de vaccinare națională, cât și obligativitatea efectuării vaccinurilor. Pentru că legea obligativității vaccinării nu a intrat încă în vigoare, copiii vor putea fi înscriși la creșă, grădiniță, școală chiar dacă nu au schema completă de vaccinare, și fără ca părinții să fie trași la răspundere pentru acest lucru.
În forma actuală a proiectului de lege, părinții care refuză vaccinare ar putea fi obligați să participe la sesiuni de informare și amendați dacă nu fac acest lucru. Legea este momentan blocată pentru că nu s-a găsit o formulă prin care vaccinarea să devină obligatorie fără a li se refuza dreptul constituțional la educație copiilor nevaccinați.
Proiectul de lege a primit aviz favorabil și urmează să fie votat și în Camera Deputaților. Dacă și aici este votată, va merge la președinte pentru promulgare. Dacă acest lucru se va întâmpla vaccinarea copiilor în 2020 va fi obligatorie, iar copiii care nu sunt imunizați fără motive întemeiate, nu vor mai fi primiți în colectivități.
Vaccinarea copiilor în 2020
Se fac, gratuit, la medicul de familie sau în maternitate (pentru nou născuți), următoarele vaccinuri:

Vaccinul împotriva hepatitei B, care conține antigen de suprafață al virusului hepatitic B

Bolile împotriva cărora oferă protecție: Hepatita B.
Intervale minime de vaccinare: între prima și a doua doză – minimum o lună, între a doua și a treia doză – cel puțin două luni, între prima și a treia doză – minimum patru luni.
Cale de administrare: intramuscular.
Unde se face: În maternitate
Când se face: În primele 24 de ore

2. Vaccinul BCG, care are în componență Bacil Calmette-Guerin

Bolile împotriva cărora oferă protecție: vaccinarea nu împiedică infectarea, ci progresia către boală. Reduce riscul de îmbolnăvire pentru formele grave de tuberculoză, precum Meningita tuberculoasa și Tuberculoza miliara, dar și pentru contactarea bolii din focare.
Vârstă recomandată: vaccinul se face la externarea din maternitate, la nou-născuții cu greutate mai mare de 2500 de grame.
Unde se face: În maternitate
Când se face:2-7 zile

3. Vaccinul hexavalent  (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), care are următoarele antigene în componență: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, haemophilus influenzae tip b, hepatitic B.

Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B.
Intervale minime:  între prima și a doua doză – minimum o lună, între penultima și ultima doză – minimum șase luni.
Unde se face: La medicul de familie
Când se face: 2 luni, 4 luni, 11 luni. 

4. Vaccinul pneumococic

Boli împotriva cărora oferă protecție: pneumonie provocată de 13, respectiv 23 de tulpini ale bacteriilor pneumococice (în funcție de tipul de vaccin care este administrat)
Unde se face: la medicul de familie
Când se face: 8 săptămâni, 16 săptămâni, 12 luni.

5. Vaccinul ROR (rujeolic- rubeolic- urlian), viu atenuat, care conține antigen rujeloic, rubeolic și urlian.

Bolile împotriva cărora oferă protecție: rujeolă, rubeolă, oreion.
Vârstă recomandată: la 12 luni și la cinci ani.
Intervale minime:  o lună.
Unde se face: La medicul de familie
Când se face: La 9 luni, 12 luni/5 sau 7 ani

6. Vaccinul tetravalent (diftero- tetano- pertussis-polio), care are următoarele antigene în componență: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat.

Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită.
Vârstă recomandată: șase ani.
Intervale minime între vaccinări: doza de rapel.

7. Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) 

Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă.
Schema de vaccinare de rutină:  se administrează după patru ani.
Intervale minime între vaccinări: se folosește ca rapel.
Unde se face: La medicul de familie
Când se face: La 14 ani

Vaccinarea copiilor în 2020. Schema de imunizare în cazuri speciale

Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.
Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, este vorba despre copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare.
În cazul în care au in antecedentele vaccinale o doza de DTPa – la 4 ani sunt vaccinati cu VPI, iar dacă nu au in antecendentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani – vor fi vaccinati cu DTPa – VPI.
Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doza de DTPa la 4 ani – vor fi vaccinati în 2016. Este vorba despre copiii care nu au fost scolarizați în clasa pregătitoare.

Pentru a te putea documenta mai bine pe tema vaccinurilor recomandate pentru copilul tău, îți recomandăm să citești care sunt vaccinurile opționale disponibile și bolile de care îi protejează pe copii, care sunt cele mai frecvente reacții adverse după vaccinare și cum se face vaccinarea copiilor cu alergii. De asemenea, citește despre febra de după vaccin și despre vaccinarea anuală antigripală.

Source link

Copilul tau

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Published

on

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!

Published

on

baieții și armele

În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.

Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont

Published

on

Aparate dentare la copii

Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare