Connect with us

Sanatate

Virusul gripal de tip B

Published

on

Virusul gripal de tip B


Ce este gripa?
Gripa este o infecție respiratorie foarte contagioasă, care apare în urma contaminării cu mai multe tipuri de virusuri gripale. Ea poate apărea în orice perioadă a anului, în emisfera nordică fiind remarcată îndeosebi spre finalul toamnei și până în primăvară. De obicei, perioada cu cele mai multe cazuri de gripă este cuprinsă între lunile decembrie și martie. Deși toate grupele de vârstă pot fi afectate, copiii, vârstnicii și cei cu sistemul imunitar slăbit sunt cei mai susceptibili și au șanse mari să se confrunte cu complicații grave.
Gripa de tip B: cauze și alte informații generale
Există trei tipuri principale de gripă: A, B și C. Tipurile A și B sunt similare, principala diferență între ele fiind faptul că gripa de tip B se poate transmite doar de la om la om. Virusul gripal de tipul A se poate regăsi la păsări sau porci, iar unii cercetători au descoperit virusul și la foci. Totodată, de obicei virusul de tip A afectează de obicei persoanele la începutul iernii, pe când gripa de tip B poate apărea în orice perioadă a anului. De asemenea, virusurile gripale de tip B evoluează mai lent decât virusurile gripale de tip A, dar mai rapid decât virusurile gripale de tip C, care sunt cele mai ușoare forme ale gripei.
Din punctul de vedere al mutațiilor pe care le realizează, gripa de tip B se modifică la un nivel de 2-3 ori mai lent decât tipul A. La nivel global, acest tip de virus cauzează un grad semnificativ de mortalitate, afectând în principal copiii și adolescenții. Există mai multe tipuri de tulpini virale și deseori apar mutații ale acestora. Din acest motiv oamenii pot să se îmbolnăvească de mai multe ori de același tip de gripă. Gripa de tip B este extrem de contagioasă, răspândindu-se foarte ușor.
Cele mai rapide modalități de transmitere ale virusului gripal de tip B sunt prin:

tuse și strănut (astfel se elimină particule de salivă din gură, respectiv din nas)
contact direct (strângeri de mână sau îmbrățișări)
salivă (sărut sau folosirea în comun a paharelor)
atingerea unor suprafețe contaminate (clanțe de ușă sau robinete)

Virusul se răspândește atunci când o persoană inhalează secrețiile respiratorii sau atinge obiectele contaminate de o persoană infectată și apoi își atinge nasul, gura sau ochii. Se consideră că o persoană este contagioasă începând de la o zi înainte de apariția simptomelor și până la 5 zile după îmbolnăvirea efectivă. Așadar, este posibilă răspândirea virusului chiar înainte ca persoana infectată să știe de existența acestuia.
Simptomele virusului gripal de tip B

Virusul gripal durează 4-5 zile, deși simptomele se pot perpetua până la 2-7 zile. Unele dintre ele pot fi similare răcelii, inclusiv:

congestie nazală (apare mai rar în cazul gripei)
tuse
rinoree (nas care curge)
mâncărime la nivelul ochilor (ochi apoși)
durere de gât
oboseală
temperatură corporală redusă.

Diferența cheie dintre simptomele de răceală și cele de gripă constă în gradul de gravitate. O răceală tinde să debuteze lent și să se agraveze gradual pe parcursul câtorva zile; simptomele pot să determine o stare generală proastă, însă nu sunt atât de grave încât să afecteze semnificativ stilul de viață. Gripa, pe de altă parte, afectează pacientul sever, făcându-l incapabil să își urmeze rutina zilnică.
În general, simptomele comune ale virusului gripal includ:

febră mare 
dureri de cap
dureri corporale
oboseală extremă

Există și simptome specifice ale virusului gripal de tip B, iar acestea includ:
1. Simptome corporale. Febra reprezintă unul dintre simptomele timpurii ale acestui tip de gripă. Aceasta poate să se instaleze brusc și să atingă până la 41 grade Celsius. Ea poate fi însoțită de:

frisoane
dureri de corp și mușchi
durere abdominală
oboseală și o stare de slăbiciune generală

2. Simptome respiratorii. O dată cu dispariția febrei încep să se dezvolte simptomele respiratorii ale gripei, care constau în:

nas înfundat
rinoree
tuse și congestionare
durere de gât

Aceste simptome pot să se agraveze în decursul timpului și să apară complicații. De exemplu, dacă ai astm, o infecție respiratorie îți poate agrava simptomele și poate provoca chiar un atac. De asemenea, dacă este lăsată netratată sau în cazuri mai severe, gripa de tip B poate provoca:

pneumonie
bronşită
insuficiență respiratorie
insuficiență renală
miocardită sau chiar inflamație a inimii

3. Simptome la nivelul stomacului. Există situații în care virusul gripal de tip B poate afecta și stomacul, motiv pentru care acesta este cunoscut și denumirea de enterovirus. Simptomele localizate la nivelul stomacului pot fi:

senzație de greață și vărsături
pierderea apetitului

În cazul în care crezi că ai acest virus sau există riscul ca tu sau o persoană apropiată să dezvolte complicații, trebuie să consulți un medic specialist, imediat ce prezinți simptomele descrise mai sus. Medicul va efectua un test gripal sau va pune diagnosticul în baza simptomelor, stabilind metoda optimă de tratament pentru fiecare pacient.
Tratament și prevenție

Chiar dacă există medicament care ameliorează simptomele, în acest moment nu există nici un tratament pentru gripă. Cel mai indicat este ca în perioada de convalescență să ai parte de odihnă corespunzătoare pentru ca organismul tău să aibă ocazia de a se reface. Pe lângă somn, trebuie să bei multe lichide care să prevină deshidratarea și să eviți să ieși în colectivitate.
Persoanele care au cel mai ridicat risc de complicații sunt copiii sub 5 ani, adulții de peste 65 de ani, femeile însărcinate sau care au născut de curând și în general, persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu anumite afecțiuni cronice. În cazul în care ești expus riscului de complicații sau ai dezvoltat o infecție secundară, trebuie să fii consultat de urgență de medic.
În unele cazuri de gripă, poate prescrie calmante și medicamente antivirale pentru a reduce perioada de convalescență și a preveni complicațiile ulterioare. De asemenea, medicii ar putea recomanda vaccinul antigripal care oferă protecție împotriva tulpinilor comune ale virusului. De obicei, vaccinul este menit să protejeze atât împotriva tulpinii de tip A, cât și a celei de tip B.
Vaccinul sezonier anual este menit să protejeze oamenii de tulpinile care sunt considerate cele mai probabile să determine îmbolnăvirea în timpul sezonului gripal. Vaccinul antigripal cvadrivalent conține două tulpini B, iar vaccinul tradițional trivalent conține o singură tulpină. Însă, cu toate beneficiile vaccinului antigripal, acesta nu te protejează într-o proporție de 100% deoarece virusul prezintă mutații în mod frecvent.
Surse: www.webmd.com; www.verywell.com; www.livestrong.com; https://en.wikipedia.org

Source link

Sanatate

Cu cât stă copilul mic mai mult în fața ecranelor cu atât crește probabilitatea de a avea întârzieri în dezvoltare

Published

on

Cu cât stă copilul mic mai mult în fața ecranelor cu atât crește probabilitatea de a avea întârzieri în dezvoltare

Cu cât stă copilul mic mai mult în fața ecranelor cu atât crește probabilitatea de a avea întârzieri în dezvoltare – aceasta este principala concluzie pe care a avut-o un studiu recent făcut de cercetătorii de la Universitatea Tohoku, în colaborare cu Școala de Medicină de la Universitatea Hamamatsu, potrivit sciencedaily.com.
La cercetare au participat 7.097 de perechi mamă-copil. Expunerea fiecărui copil la ecrane (televizoare, ecranele de jocuri video, tablete, telefoane…

Source link

Continue Reading

Sanatate

6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar

Published

on

6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar

Odată cu începutul unui nou an școlar, părinții fac toate eforturile necesare pentru a pregăti în cele mai mici detalii toate cele necesare. Cu toate acestea, înainte de a-i trimite pe cei mici la școală, există câteva aspecte deosebit de importante pe care medicii și-ar dori ca fiecare părinte să le cunoască și să le respecte pentru ca noul început să fie unul lipsit de griji. Astfel, specialiștii Medikali recomandă părinților să fie atenți la șase lucruri pentru…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Alergia la ambrozie: care sunt simptomele, cum o putem preveni și trata

Published

on

Alergia la ambrozie: care sunt simptomele, cum o putem preveni și trata

Pentru că tot mai multe persoane se plâng de simptomele supărătoare pe care le aduce alergia la ambrozie, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) oferă o serie de recomandări privind identificarea, prevenția și tratamentul acestei afecțiuni tot mai răspândite, care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților.
Prevalența alergiei la polenul de ambrozie este în creștere la nivel mondial, în principal din cauza schimbărilor climatice și a…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com