Psihologie
Ce să-i mai dăruim copilului de Crăciun? Cadoul pentru o viaţă!
De regulă, răspunsurile trec în revistă cadouri tipice din câteva categorii obişnuite: hăinuţe şi încălţări; jucării; cărţi şi obiecte de papetărie (stilouri, seturi de carioca, penare cu design special, etc.); şi, mai nou, o serie pe cât de impresionantă, pe-atât de îngrijorătoare de gadgeturi (smartphone-uri, tablete, laptopuri, jocuri video, console de jocuri, Xboxuri, ceasuri inteligente, camere foto, ba chiar drone…).
Opţiunile de cadou sunt (ori au devenit), se pare, limitate la categoriile de mai sus. Iar ca părinţi parcă ne e tot mai greu să găsim o idee de cadou pur şi simplu frumos pentru copilul nostru. Mai ales dacă avem în vedere impunătoarea istorie a cadourilor de Crăciun: tradiţia vine de la Cei Trei Crai/Magi de la Răsărit – Melchior, Baltazar şi Gaspar. Aceştia s-au prezentat la Betleem purtând trei daruri pentru pruncul Iisus: aur, ca pentru un împărat al lumii, simbolizând perfecţiunea şi preţuirea; tămâie, ca pentru un sfânt învăţător, reprezentând mireasma vieţii trăite în desăvârşire; şi smirnă pentru a evoca spiritul de sacrificiu din dragoste pentru oameni.
Mutatis mutandis (păstrând proporţiile comparaţiei), între darurile Magilor pentru pruncul Iisus şi cadourile pe care le facem astăzi copiilor noştri există o diferenţă izbitoare. Azi, pare că punem mai mare preţ pe daruri materiale, obiecte care ne-aduc satisfacţie imediată, mai degrabă decât pe daruri simbolice care îmbogăţesc spiritul şi fiinţa. Dar ce părinte n-ar face cadou copilului său, dacă ar putea, sănătate? Sau fericire. Noroc şi optimism. Sau cunoaştere. Cum ar fi să putem face cadou copilului o calitate, o abilitate sau o trăsătură de caracter care să-i slujească pentru o viaţă de împliniri, de stare de bine, de prosperitate? Dacă am putea…
Dacă am putea să îi aducem copilului nostru în dar, de acest Crăciun,
sănătate – prin tenis, fotbal, înot, mers cu bicicleta, alimentaţie echilibrată, absenţa ecranelor, odihnă;
entuziasm şi bucurie – prin sporturi de aventură, drumeţii, excursii;
cultură generală – prin cunoaşterea unor locuri de patrimoniu şi a naturii;
calităţi socio-emoţionale – prietenie, lucru în echipă, leadership, comunicare, încredere în sine;
maturizare – autonomie, independenţă, stimă de sine, simţul răspunderii, asertivitate;
un nivel de engleză ridicat, tinzând spre nativ, care să îi asigure succesul la proba de bac, admiterea la universităţi prestigioase din străinătate sau un loc de muncă bun la o companie de top…
Ei bine, noi, echipa EKA, vă provocăm să visaţi cu ochii deschişi mai mult şi mai departe: ce-ar fi dacă partidele de tenis şi fotbal s-ar juca pe terenurile polisportive ale unui domeniu de secol XVI al nobilimii scoţiene? Ce-ar fi dacă excursiile i-ar duce pe copii la Londra, Glasgow sau Windsor şi dacă drumeţiile i-ar purta printre frumuseţile fabuloase ale României din Parcul Natural Retezat? Ce-ar fi dacă cultura lor s-ar îmbogăţi cu geometria fascinantă a celui mai cunoscut monument preistoric european, Stonehenge, şi cu arta sublimă a Coloanei Infinitului şi Porţii Sărutului? Ce-ar fi dacă engleza, personalitatea şi dispoziţia sufletească a copiilor ar înflori prin 15 lecţii, sesiuni de arte interpretative şi yoga, seri de brain games, dans şi film?
Un cadou de Crăciun care să le cuprindă pe toate acestea este posibil: vi l-am pregătit noi. E vorba de taberele pe care EKA le organizează pentru copii vara viitoare. Nu sunt un cadou material, ci mai degrabă o experienţă. O experienţă de creştere sufletească şi intelectuală pe care o puteţi aduce în dar copiilor, cu ocazia acestui Crăciun. Faceţi-le aşadar cadou, de data aceasta, o tabără de vară EKA. Asta nu vă va transforma, desigur, în legendarii magi; veţi fi însă, foarte probabil, părintele vizionar care dăruieşte copilului său uneltele cu care acesta să îşi poată croi un viitor încrezător, de succes – viitor de om împlinit.
Taberele de vară pentru copii organizate în 2020 de English Kids Academy vor avea loc în România (Cheile Buţii, Parcul Naţional Retezat) şi Marea Britanie (Frensham, Edinburgh).
Mai multe detalii puteți găsi aici: https://www.englezacopii.ro/tabere/tabere-in-anglia/ și aici: https://www.englezacopii.ro/tabere/tabere-de-engleza-cu-profesori-nativi-in-romania/.
Pentru a solicita broşuri detaliate de prezentare a taberelor, ca şi pentru înscrieri sau informaţii, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro
Psihologie
Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!
În plus, Ela a pregătit un tort imens, de doi metri înălțime, pe care îl va împărți cu toți invitații. Nicholas va fi și el prezent la eveniment, mai ales că micuțul este adorat de cei care îi urmăresc paginile de socializare ale mamei lui.
„Nicholas a împlinit de curând un anișor, însă am amânat petrecerea aniversară pentru începutul lunii noiembrie, pentru ca să îl sărbătorim într-un alt mod. Am pregătit un eveniment foarte frumos, sâmbăta aceasta, de la ora 16.
Ne vom întâlni în Promenada Mall cu mămicile și copiii care ne urmăresc online și care ne-au spus de atâtea ori că vor să ne cunoască personal. Acolo le voi prezenta și noua mea carte, ‚12 luni fără griji’, pe care am scris-o despre primul an de maternitate cu Nicholas. Vor fi și vedete cunoscute alături de copiii lor, vom avea tombole cu premii, cadouri, dar și un tort imens, de doi metri, ca să ajungă pentru toți invitații. Abia aștept să îl sărbătorim pe Nicholas!”, declară Ela Crăciun.
Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole:
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Credit foto: Little Sunshine Studio
Psihologie
5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi normal. Din acest motiv ajung deseori să li se adreseze pe un ton care depășește nivelul lor de dezvoltare. Află aici și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci.
Uneori te poți simți copleșit când vine vorba de calmarea copilului tău. Există o mulțime de recomandări și informații despre ce ar trebui să faci încât este ușor să te simți confuz și nesigur pe propriile tale abilități de părinte. Nu există un regulament universal valabil pentru a fi părinte. Iar singurul expert cu adevărat în creșterea copilului tău ești…chiar tu. Poate fi dificil să ai încredere în instinctul de părinte când copilul tău are o criză de tantrum în mijlocul magazinului. Dar, o parte din transformarea ta în cea mai bună versiune posibilă de părinte este să începi să dezvolți abilități de parenting care combină intuiția, punctele tale forte și valorile tale principale. În acest timp vei ajunge să încerci unele metode care vor funcționa, dar și să le abandonezi pe cele care nu oferă niciun rezultat. Iar pe parcurs vei înțelege ce funcționează cel mai bine pentru familia ta. O parte din descoperirea soluției care funcționează pentru tine este să înveți ce să nu faci când încerci să calmezi o criză de furie a unui copil. Se poate dovedi confuz deoarece o mare parte din sfaturile de parenting se bazează pe ce ar trebui să faci. Află în continuare mai multe.
Psihologie
Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie
Un băieţel din statul american Michigan, Michael, are 5 ani şi recent s-a aflat alături de părinţii săi adoptivi la procesul prin care adopţia sa se finaliza. Dave Eaten şi Andrea Melvin au hotărât să-l adopte pe Michael acum 1 an.
Ziua în care s-a luat hotărârea definitivă în privinţa adoptării lui Michael a fost o zi specială în cadrul. Judecătoriei din Kent, Michigan, fiind cea de-a 23-a ediţie anuală a Zilei Adopţiilor. El a fost cel de-al 36-lea copil adoptat oficial în acea zi, dintr-un total de 37.
Colegii de grădiniţă ai lui Michael au fost primiţi în sala tribunalului, chiar judecătoarea urându-le bun venit. A fost păstrată liniştea deplină când băiatul de 5 ani le-a spus judecătorilor cât de mult îşi iubeşte părinţii.
La un moment dat, copiii au fost rugaţi să se prezinte şi fiecare a spus ce înseamnă Michael pentru el. De exemplu, unul dintre ei a mărturisit: „Michael este cel mai bun prieten al meu!”.
În timpul discursului lui Michael, copiii stăteau în spatele sălii şi ţineau în mână inimioare de hârtie pe băţ.
Profesoara care i-a însoţit pe elevi a menţionat şi ea că toţi ţin foarte mult la Michael, că sunt o adevărată familie la grădiniţă, în timp ce Michael însuşi a explicat motivul pentru care a ţinut ca şi ei să-i fie alături în acea zi importantă: „Ştiţi, clasa este pentru mine ca o familie”.
După ce a ieşit din tribunal, Michael a declarat: „Îmi iubesc tatăl!”
Imaginea cu Michael şi cu colegii lui a strâns peste 100.000 de distribuiri pe reţelele de socializare.
Surse: bbc.com, breitbart.com, facebook.com