Connect with us

Psihologie

Cele mai comune greseli ale parintilor in educarea copiilor

Published

on

Cele mai comune greseli ale parintilor in educarea copiilor


Acest scenariu iti este cu siguranta cunoscut si numai gandul ca el se poate repeta in curand iti face sangele sa fiarba. Calmeaza-te! Procesul educational este unul dificil, obositor si necesita o multime de sacrificii si eforturi pentru a-l duce la capat cu succes. Intre doua conflicte verbale este posibil sa te folosesti si de o minciuna aparent nevinovata care sa te ajute sa nu iti pierzi calmul. Specialistii sunt de acord ca aceasta tehnica nu aduce nimic bun pe termen lung.

Iata care sunt cele mai frecvente 5 greseli facute de parinti si cum pot fi ele evitate!

Minciuna

„Masina nu porneste de pe loc decat atunci cand toti pasagerii au centurile cuplate! Asadar, fii copil cuminte si ia loc pe scaun ca sa putem pleca”. De cate ori nu te-ai surprins mintind pentru a-ti convinge copilul sa se comporte conform dorintelor tale? Fie ca este o minciuna sau un santaj nevinovat, rezultatul scontat este acelasi. Psihologii afirma ca relatiia dintre copii si parinti trebuie sa fie cat mai sincera cu putinta. Pentru ca ei sa aiba incredere in tine, va trebui sa inlocuiesti minciunile cu discutiile sincere si explicatiile pe intelesul lor. Astfel vor intelege mai usor lumea care ii inconjoara si se vor responsabiliza, relatia dintre tine si ei bazandu-se pe incredere reciproca si nu pe amenintare si supunere. La urma urmei, tu ai avea incredere intr-o persoana care te-a mintit in trecut?


Cum indreptam aceasta greseala?

In loc sa ii minti ca masina nu pleaca de pe loc, acorda-i cateva minute in care sa ii explici faptul ca mersul cu masina presupune riscul de accident, iar centurile sunt special create pentru a minimiza riscurile si pentru a ajunge la destinatie in siguranta. Adapteaza vocabularul in functie de varsta copilului si foloseste un ton calm al vocii.



 

Amenintari neindeplinite

De fiecare data cand ii spui copilului ca va fi pedepsit, dar in final nu iti tii promisiunea, nu faci altceva decat sa iti stirbesti autoritatea in fata lui. Efectul va fi acela ca data viitoare cand vei folosi aceeasi tactica nu vei fi luata in seama. Exemple de acest fel sunt multiple. Cati dintre noi n-au auzit in copilarie de la parinti „Nu te mai juca in casa cu mingea, altfel o arunc” dar in final mingea nu patea nimic? Nu face aceeasi greseala in educarea propriului copil.


Cum indreptam aceasta greseala?

In loc sa il ameninti, avertizeaza-ti copilul de posibilele urmari ale actiunilor sale. Daca nu se va opri, ia atitudine imediat. Data urmatoare cand va repeta greseala, aminteste-i ce a patit cand nu te-a ascultat: „Iti amintesti ce s-a intamplat data trecuta cand te-ai jucat cu mingea in casa? Sper ca greseala sa nu se mai repete. De acord?”



 

Incalcarea deciziilor celuilalt parinte

Dupa ce copilul face o traznaie, sotul decide sa il pedepseasca. In timp ce el incearca sa ii explice unde a gresit, tu intervii in discutie si ii iei apararea copilului. Astfel nu faci decat sa ii stirbesti autoritatea tatalui in fata propriului fiu, iar data viitoare cand va gresi iti va fi mult mai greu sa-l faci sa inteleaga ca nu este bine cum a procedat.


Cum indreptam aceasta greseala?

Este indicat ca fiecare decizie sa fie luata de ambii parinti inainte de a fi comunicata copilului. Daca acest lucru nu este posibil, nu va contraziceti de fata cu el, ci sustine-i decizia partenerului pe moment, urmand ca atunci cand ramaneti singuri sa vorbiti despre ce este mai bine de facut in cazul in care greseala se repeta.


 


Criticarea partenerului


„Tatal tau este un insensibil, nu va fi niciodata de acord sa iti cumpar aceasta jucarie” sau „Mama ta este asa dezordonata, niciodata nu este casa suficient de curata pentru a primi musafiri”. A vorbi despre partile mai putin pozitive ale partenerului sau a partenerei in fata celor mici poate constitui pentru tine un mod de a te elibera de sentimentele negative acumulate de-a lungul timpului. Insa, ceea ce iti face bine tie pe moment va dauna pe termen lung relatiei dintre copil si celalalt parinte. Pastrati nemultumirile pentru discutiile intime dintre tine si partenerul de viata.


Cum indreptam aceasta greseala?

Daca nu puteti sa evitati astfel de comentarii, faceti-le doar atunci cand persoana criticata este de fata ca ea sa se poata apara. Mai mult, este de preferat sa folositi amandoi un ton glumet. Specialistii spun ca discutiile in contradictoriuau si ele rolul lor in educatia copilului, il invata sa isi apere drepturile, insa aceste discutii nu trebuie sa contina violenta verbala, nicidecum violenta fizica!



Incalcarea regulilor

Copilul tau deja stie ca nu are voie sa ia masa in fata televizorului, dar intr-o zi te vede in pat, luand micul dejun in fata televizorului. Este de asteptat sa primesti reprosuri sau sa fii intrebata de ce procedezi astfel daca el nu are voie. Majoritatea parintilor vor incerca sa scape din aceasta situatie inconfortabila spunand ca unele lucruri sunt permise doar parintilor.


Cum indreptam aceasta greseala?

Din pacate, aceasta greseala odata facuta nu are remediu. Cel mai bine este sa respecti si tu regulile impuse propiilor copiii deoarece exemplul personal este cea mai buna metoda educativa.




Poate ca nu realizezi, insa, din cand in cand, si tu repeti aceleasi greseli. Invata sa le indentifici pentru a le putea corecta la timp!

Source link

Psihologie

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

Published

on

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

În plus, Ela a pregătit un tort imens, de doi metri înălțime, pe care îl va împărți cu toți invitații. Nicholas va fi și el prezent la eveniment, mai ales că micuțul este adorat de cei care îi urmăresc paginile de socializare ale mamei lui.
„Nicholas a împlinit de curând un anișor, însă am amânat petrecerea aniversară pentru începutul lunii noiembrie, pentru ca să îl sărbătorim într-un alt mod. Am pregătit un eveniment foarte frumos, sâmbăta aceasta, de la ora 16.
Ne vom întâlni în Promenada Mall cu mămicile și copiii care ne urmăresc online și care ne-au spus de atâtea ori că vor să ne cunoască personal. Acolo le voi prezenta și noua mea carte, ‚12 luni fără griji’, pe care am scris-o despre primul an de maternitate cu Nicholas. Vor fi și vedete cunoscute alături de copiii lor, vom avea tombole cu premii, cadouri, dar și un tort imens, de doi metri, ca să ajungă pentru toți invitații. Abia aștept să îl sărbătorim pe Nicholas!”, declară Ela Crăciun.

Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole:
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Credit foto: Little Sunshine Studio

Source link

Continue Reading

Psihologie

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

Published

on

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi normal. Din acest motiv ajung deseori să li se adreseze pe un ton care depășește nivelul lor de dezvoltare. Află aici și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci.
Uneori te poți simți copleșit când vine vorba de calmarea copilului tău. Există o mulțime de recomandări și informații despre ce ar trebui să faci încât este ușor să te simți confuz și nesigur pe propriile tale abilități de părinte. Nu există un regulament universal valabil pentru a fi părinte. Iar singurul expert cu adevărat în creșterea copilului tău ești…chiar tu. Poate fi dificil să ai încredere în instinctul de părinte când copilul tău are o criză de tantrum în mijlocul magazinului. Dar, o parte din transformarea ta în cea mai bună versiune posibilă de părinte este să începi să dezvolți abilități de parenting care combină intuiția, punctele tale forte și valorile tale principale. În acest timp vei ajunge să încerci unele metode care vor funcționa, dar și să le abandonezi pe cele care nu oferă niciun rezultat. Iar pe parcurs vei înțelege ce funcționează cel mai bine pentru familia ta. O parte din descoperirea soluției care funcționează pentru tine este să înveți ce să nu faci când încerci să calmezi o criză de furie a unui copil. Se poate dovedi confuz deoarece o mare parte din sfaturile de parenting se bazează pe ce ar trebui să faci. Află în continuare mai multe.

Source link

Continue Reading

Psihologie

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie

Published

on

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie


Un băieţel din statul american Michigan, Michael, are 5 ani şi recent s-a aflat alături de părinţii săi adoptivi la procesul prin care adopţia sa se finaliza. Dave Eaten şi Andrea Melvin au hotărât să-l adopte pe Michael acum 1 an.

Ziua în care s-a luat hotărârea definitivă în privinţa adoptării lui Michael a fost o zi specială în cadrul. Judecătoriei din Kent, Michigan, fiind cea de-a 23-a ediţie anuală a Zilei Adopţiilor. El a fost cel de-al 36-lea copil adoptat oficial în acea zi, dintr-un total de 37.
Colegii de grădiniţă ai lui Michael au fost primiţi în sala tribunalului, chiar judecătoarea urându-le bun venit. A fost păstrată liniştea deplină când băiatul de 5 ani le-a spus judecătorilor cât de mult îşi iubeşte părinţii.
La un moment dat, copiii au fost rugaţi să se prezinte şi fiecare  a spus ce înseamnă Michael pentru el. De exemplu, unul dintre ei a mărturisit: „Michael este cel mai bun prieten al meu!”.
În timpul discursului lui Michael, copiii stăteau în spatele sălii şi ţineau în mână inimioare de hârtie pe băţ.
Profesoara care i-a însoţit pe elevi a menţionat şi ea că  toţi ţin foarte mult la Michael, că sunt o adevărată familie la grădiniţă, în timp ce Michael însuşi a explicat motivul pentru care a ţinut ca şi ei să-i fie alături în acea zi importantă: „Ştiţi, clasa este pentru mine ca o familie”.
După ce a ieşit din tribunal, Michael a declarat: „Îmi iubesc tatăl!”
Imaginea cu Michael şi cu colegii lui a strâns peste 100.000 de distribuiri pe reţelele de socializare.
Surse: bbc.com, breitbart.com, facebook.com

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare