Connect with us

Sanatate

Ginecologie: Interpretarea examenului microscopic pe froțiu colorat

Published

on

Ginecologie: Interpretarea examenului microscopic pe froțiu colorat


Informații despre froțiul colorat

Colorația gram ajută la diferențierea speciilor de bacterii în două mari grupe: cele gram pozitive și cele gram negative. Denumirea acestei tehnici provine de la bacteriologul danez Hans Christian Gram care a fost inițial utilizată pentru a face bacteriile mai vizibile în secțiunile colorate ale țesutului pulmonar. Diferențierea se realizează în baza proprietăților chimice și fizice ale pereților celulari bacterieni prin depistarea unui compus, peptidoglican, prezent în peretele celular al bacteriilor gram pozitive. Și cele gram negative îl conțin, dar un strat mic din acesta este dizvolvat când se adaugă alcool – motiv pentru care celula își pierde culoarea inițială de la colorația primară. De asemenea, bacteriile gram pozitive rețin culoarea violet cristal și prin urmare apar colorate violet, în schimb cele gram negative nu o rețin. După spălare, se adaugă un contracolorant care va conferi o culoare rozalie bacteriilor gram negative. Ambele tipuri de bacterii preiau acest contracolorant, însă din cauza culorii violet nu se observă la cele gram pozitive.



Ce scop are colorația gram? Aceasta constituie aproape întotdeauna primul pas în identificarea preliminară a organismelor bacteriene (ajută la realizarea unei identificări primare morfologice sau pentru a stabili dacă există un număr semnificativ de bacterii într-un specimen clinic). Deși colorația gram constituie un instrument valoros de diagnostic atât în cadrul instituțiilor clinice, cât și de cercetare, nu toate bacteriile pot fi clasificate categoric prin intermediul acestei tehnici, prin urmare iau naștere și grupuri bacteriene nedeterminate. De asemenea, colorația gram nu poate identifica bacteriile la nivel de specii, iar pentru majoritatea afecțiunilor medicale nu ar trebui folosită doar ca metodă individuală de identificare bacteriană. În cadrul laboratoarelor de microbiologie este folosită în combinație cu alte tehnici tradiționale și moleculare pentru a identifica bacteriile. Unele organisme sunt gram-variabile, adică pot colora fie negativ fie pozitiv, altele nu sunt colorate cu niciun colorant din tehnica gram și nu sunt observate. Laboratoarele moderne apelează la identificare în baza secvențelor genetice și a altor tehnici moleculare, care sunt mai specifice și informative decât colorația diferențială.

Informații despre bacteriile gram pozitive și bacteriile gram negative

Bacteriile gram pozitive au în general o singură membrană înconjurată de un strat gros de peptidoglican și includ specii bine cunoscute precum Bacillus, Listeria, Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus și Clostridium; categoria lor a fost extinsă pentru a include și bacterii precum Mycoplasma cărora le lipsesc pereții celulari și nu pot fi colorate ca gram, dar sunt derivate din astfel de forme. Unele bacterii au pereți celulari care sunt adaptați special la reținerea coloranților; acestea vor părea pozitive prin colorație gram chiar dacă nu sunt legate îndeaproape de alte bacterii gram-pozitive (bacterii acid-fast și pot fi diferențiate prin proceduri speciale).


Bacteriile gram negative presupun în general un strat subțire de peptidoglican între două membrane. Majoritatea bacteriilor phyla sunt gram negative, inclusiv cianobacteriile, spirochetele și bacteriile verde sulf și majoritatea proteobacteriilor (cu câteva excepții).


Trebuie menționate și unele bacterii care după colorația gram prezintă un tipar variabil: un amestec de celule roz și violet, ce sunt denumite gram variabile, precum și cele gram nedeterminate care nu răspund previzibil la colorația gram (nu pot fi încadrate cu precizie) – de exemplu multe specii de micobacterii, inclusiv M.tuberculosis și M.leprae.


Multi-Gyn Actigel x 50 ml 


Multi-Gyn Actigel este foarte eficient în prevenirea și tratamentul vaginozelor bacteriene și a disconfortului vaginal precum: mâncărimi, iritații, roșeață și usturimi.

Calmează rapid disconfortul vaginal

Reduce scurgerile vaginale sau mirosul neplăcut.

Are efect calmant asupra mâncărimilor și iritațiilor vaginale.

Optimizează flora vaginală și starea țesuturilor.


Multi-Gyn Actigel este un gel bioactiv, conceput pe bază de polizaharide bioactive (complex 2QR). Acest complex are capacitatea unică de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea lactobacililor.


Valoarea pH-ului Multi-Gyn este de 4,1.

Este principalul produs cu înaltă eficiență în rezolvarea unei game largi de probleme vaginale.

Produsul oferă o atenuare a disconforturilor vaginale comune: senzație de usturime, mâncărimi, scurgeri anormale și mirosuri neplăcute, iritații, roșeață.

Froțiul colorat în ginecologie

Colorația gram a secreției vaginale poate fi realizată prin utilizarea metodelor standard. Candida va fi depistabilă, iar flora bacteriană predominantă poate fi evaluată (de exemplu, bacilii normali gram pozitivi sau cocbacilii anormali gram-negativi). Ghemurile de celule pot fi identificate cu acuratețe. 


Colorația gram a mucusului endocervical poate fi de ajutor în evaluarea cervicitei. Dacă diplococii gram negativi sunt observați în interiorul celulelor, este un diagnostic pentru Neisseria gonorrhea. Acesta este însă un test relativ lipsit de senzitivitate totuși și nu ar trebui să substituie o cultură. Un exces de leucocite (mai mult de 10/hpf) în mucusul endocervical sugerează cervicită chlamidiană și trebuie realizate investigații amănunțite.


În plus față de informațiile obținute cu privire la citologia cervicală, există examenul Babeș-Papanicolau care va conferi informații suplimentare cu privire la posibili patogeni vaginali și cervicali. De exemplu, trichomonas sau candida pot fi observate. Anumite modificări citologice pot sugera cervicită chlamydială.


Un astfel de examen microscopic este efectuat asupra unei secreții a corpului sau unei biopsii atunci când este suspectată infecția. Colorația gram oferă rezultate mult mai rapid decât culturile, care sunt cu atât mai importante când infecția poate conduce la o diferență importantă în tratamentul și prognosticul pacientei.

De reținut

Examenul microscopic pe froțiu colorat poate fi folosit în locul froțiului umed pentru a depista leucocite, flora bacteriană predominantă și forme de candida. Colorația gram nu este utilă pentru depistarea trichomonadelor. Pacientele cu vaginoză bacteriană prezintă o predominantă floră de bacili mici gram negativi (Gardnerella spp., anaerobe) și o absență relativă a bacililor mari gram-pozitivi. Prin urmare, el este util în identificarea florei normale, intermediare, dar și a celei din vaginoza bacteriană, fiind utilă și pentru candida.


Culturile bacteriene nu trebuie să substituie niciodată un istoric medical amănunțit, examinarea fizică și microscopică a tuturor probelor. În funcție de rezultatele unei culturi vaginale fără examinare microscopică a secrețiilor vor apărea erori frecvente în tratament.


Citește și: Analize in sarcina: rezultate care se modifica, dar sunt normale 


Surse: 


www.glowm.com; www.ncbi.nlm.nih.gov; https://en.wikipedia.org

Source link

Sanatate

Cum să motivezi copilul să facă mișcare?

Published

on

Cum să motivezi copilul să facă mișcare?

Dacă interacționezi cu copiii mici sau, pur și simplu, dacă stai să-i urmărești, cu siguranță vei spune că sunt cele mai energice ființe din lume, că au baterii inepuizabile și chef de cățărat, de jucat cu mingea, de dat pe tobogane și alergat, numai să nu stea locului o clipă. Lucrurile se mai liniștesc odată cu timpul, când mai cresc, iar asta se întâmplă pentru că apar tot mai multe sarcini legate de școală, din cauza sentimentului pe care îl pot avea unii…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Importanța fibrelor în alimentația copiilor

Published

on

Importanța fibrelor în alimentația copiilor

Fibrele alimentare (un anumit tip de carbohidrați) sunt componente esențiale ale unei diete sănătoase și joacă un rol crucial în menținerea sănătății copiilor. Ele sunt substanțe găsite în plante, în anumite băuturi și care nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv. Există două tipuri principale de fibre: solubile și insolubile, fiecare aducând beneficii specifice pentru sănătate.
Fibre solubile vs. insolubile

Fibre solubile: Acestea se dizolvă în apă și…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Published

on

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Dacă tot se vor schimba dinții de lapte, oare chiar este așa important să fie tratați dacă au carii? Laptele matern poate să ducă la apariția cariilor la copii? Este fluorul din pasta de dinți periculos pentru copiii mici? Află aici care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici de la Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu
”Cele…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare